dream-big-act-small-start-now_website

Mijn Duurzaamheidsvisie

Elke dag werk ik aan mijn droom: een duurzame wereld. Hierbij focus ik op het positieve, het prachtige, de veranderingen waarvan ik geloof dat ze ons een stapje dichterbij mijn droomwereld brengen. En ik zie ze overal.

 

De verrimpelde Italiaan die een off grid speelparadijs bouwt als een vrolijk alternatief voor energieslurpende pretparken. De aanleg van een natuurvriendelijke oever in mijn wijk. Zelf ben ik Klimaatcoach bij Stichting Klimaatgesprekken. Met meer dan 150 coaches in Nederland helpen we mensen met het maken van klimaatvriendelijke keuzes.

 

Dit alles vult mijn hart met hoop dat we de goede kant op gaan. Af en toe ben ik ongeduldig en wens ik een paar zevenmijlslaarzen om sneller vooruit te gaan.

Droom groot

Een duurzame wereld is voor mij leven in harmonie met onze omgeving en het goede leven voor iedereen.

 

ruimteschip-aarde_klein

 

Leven in harmonie met onze omgeving

We suizen met 107.000 kilometer per uur door ons sterrenstelsel op ruimteschip aarde. Net als astronauten moeten we zuinig omgaan met onze grondstoffen en leefomgeving. Onze huidige opgraaf-, maak-, gebruik- en weggooimentaliteit stuit op planetaire grenzen. Duurzaamheid vraagt van ons dat we binnen deze grenzen blijven.

 

Zo leven we in een duurzame wereld van de rente van de aarde, in plaats van in haar schuld te gaan staan. Nu is meestal rond augustus de biocapaciteit die in een jaar wordt opgebouwd verbruikt. Vanaf die dag, Earth Overshoot Day, loopt onze schuld aan de planeet op. Tip: als je de kans hebt speel dan het spel Harvest om te voelen hoe dit principe werkt.

 

drawings_presentation-05

Het goede leven voor iedereen

Just living is not enough… one must have sunshine, freedom, and a little flower.” – Hans Christian Anderson

Ieder leven heeft recht om te floreren. Dit is meer dan alleen ‘meeting our needs‘ zoals beschreven staat in ’s werelds bekendste duurzaamheidsdefinitie. Je kan overleven met het minimale, maar dat is in mijn visie geen duurzaam bestaan. Duurzaamheid gaat over het creëren van basisvoorwaarden voor gelukkige levens.

Begin klein

“Be the change you want to see in the world.” – Mahatma Gandhi

Elke reis begint met een eerste stap. Mijn droom is groot, maar door te herkennen wat in de wereld bijdraagt aan mijn droom en dat te voeden kom ik steeds een stapje verder.

 

Mijn specifieke bijdrage is dat ik bedrijven ondersteun om duurzamer te gaan werken. Of ik ondersteun organisaties die mijn missie delen met mijn analyse- en communicatietalent. Daarnaast maak ik iedereen om me heen enthousiast over de prachtwereld die ik wil realiseren. Ook vind ik het belangrijk om me te gedragen naar waar ik voor sta. Zo kies ik voor eten met een lage carbon footprint, vlieg ik niet en probeer ik waar ik kan anderen te helpen.

Start nu

Hoe eerder we bij mijn droomwereld zijn, hoe beter! Een wereld waar we in harmonie leven met onze omgeving en waar iedereen een goed leven leidt. Ik kan niet wachten. Doe je mee?